Back to Online security nieuws

Hoe goed is de beveiliging van je Mac?

Geplaatst in Online security nieuws op

Veel Mac-liefhebbers vertrouwen nog steeds op de basisbeveiliging van macOS. Er zijn op dit moment nog minder virussen voor een Mac dan Windows, maar toch zijn er goede redenen om aanvullende beveiligingssoftware op je Mac te installeren.

Hackers zijn niet geïnteresseerd in je Mac, maar in je persoonlijke gegevens, want hier valt namelijk geld mee te verdienen. De beste manier om aan die gegevens te komen is niet door jouw Mac aan te vallen, maar jou als gebruiker!

De meest bekende en succesvolle manier om gebruikers te verleiden is via phishing e-mail. In September zijn er veel Mac- en Windows gebruikers doelwit geworden van malafide advertenties. In deze advertentie kregen Mac-gebruikers een melding van een virusinfectie te zien met het dringende advies om het systeem op te schonen met Mac Mechanic. Deze advertenties werden door het securitybedrijf FireEye onderschept en zag er voor Mac-gebruikers zo uit: 

Door het nep-advies op te volgen wordt de hardnekkige GanCrab-ransomware geïnstalleerd. Dit agressieve gijzelvirus heeft in Nederland duizenden slachtoffers gemaakt door belangrijke foto's en gegevens te gijzelen. In ruil voor losgeld kregen slachtoffers weer toegang tot hun persoonlijke gegevens.

Wil je meer informatie en tips over GanCrab? Kijk dan op RTLNieuws. Het anti-virus bedrijf Bitdefender heeft gratis software uitgebracht om GanCrab-ransomware te verwijderen. 

Social engineering

Deze vorm van aanvallen wordt ook wel social engineering genoemd: jij als gebruiker wordt verleid om een handeling te doen en verleent daarmee toegang aan hackers op jouw Mac. Blijf daarom alert tijdens het internetten en wees bewust welke gegevens belangrijk voor je zijn. Denk aan financiële gegevens, foto's of zakelijke informatie zoals persoonsgegevens. Gebruik je naast je Mac nog andere apparaten die toegang hebben tot je persoonlijke gegevens? Zijn ze goed beschermt? Zijn er gebruikers in je thuisnetwerk die misschien minder alert zijn zoals je kinderen?

Voor de bescherming van je Mac én je privacy adviseren wij om gebruik te maken een beveiligingspakket voor MacOS met extra tools tegen gevaren zoals phishing en ransomware. Kijk ook eens naar handige tools voor je Mac om je privacy te beschermen: wachtwoorden manager, ouderlijk toezicht en VPN.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published